top of page

QARTON @ QARTIER
PAS SAGE BRU TAAL

Qartier is de naam van een nieuwe kunstenruimte in het metrostation Beurs, die door de MIVB, gedurende drie jaar aan de goede zorgen van Zinnema is toevertrouwd.

Kadanja is de vierde curator. Hun expo QARTON liep van do 06.02.2020 tot wo 17.09.2020

Kadanja (Sander Tas en Danja Cauwbergs) en coach Ann Van de Vyvere (Irma Firma / Dēmos) hebben het participatief werken in hun DNA.

Met QARTON werken ze samen met kunstenaars uit diverse disciplines, zowel professionelen als amateurs. In plaats van het werk van die kunstenaars tentoon te stellen, bouwden ze samen met bewoners en gebruikers van de voetgangerszone aan een tijdelijke artistieke installatie tijdens 5 happenings.

Als voorbereiding op deze happenings hielden ze open brainstorm sessies op de trappen van de Beurs. Dat leverde het woord PAS SAGE BRU TAAL op,

de rode draad voor de 5 happenings en deze expo.

“De voetgangerszone en het metrostation zijn een doorgang, met passanten en gebruikers. Met onze happenings nemen we die publieke ruimte in en storen we de doorgang. Bruut, niet braaf, wel speels en energiek.”

Tijdens de 5 happenings bouwden ze telkens met karton, het afvalmateriaal dat de handelaars ‘s avonds op straat zetten. Met dat karton creëerden ze een PAS SAGE BRU TAAL in de voetgangerszone, boven de expo-ruimte Qartier. Elke happening werd door andere kunstenaars ingevuld en samen met sympatisanten, buurtbewoners en toevallige passanten gerealiseerd.

QARTON #1: ARTISANS CURIEUX

(Ann Clicteur en Fred Samier)
QARTON #2: Misha Downey & Chris

Harrison-Kerr
QARTON #3: Yan Jab
QARTON #4: PATRIMOINE À ROULETTES

(Yves Hanosset en Samuel Coomans)

QARTON #5: Tom Kenis, Kevin Bellemans aka Dooshoofd en Jan Ducheyne

Dit alles werd gefilmd en gefotografeerd: film

@ Sander Tas - fotografie @ DavidImslf - fotografie @ Anna Van Waeg
Danja Cauwbergs verwerkte dit materiaal tot een beeld-collage van karton en een drag and drop spel.
Maaike Beuten en Marzia Dalfini ondersteunden de open collage ateliers. Lennert Mottar ontwikkelde het drag and drop spel.

Dit project is mee mogelijk gemaakt:
door de Cera projectsteun. Cera. Samen investeren in welvaart en welzijn.

en met steun van de Stad Brussel, cel Duurzame ontwikkeling.

bottom of page